Groenlof

Groenlof

zaterdag 27 juli 2013

Bieren (maken) met Pim

Bij Klein Duimpje
Nou beste lezers, het was al even terug maar hier weer een Groenlof blog.
Zoals aangekondigd dit keer over bier. Nu houdt Pim nogal van lekkere speciale bieren, liefst van kleine brouwers, dus dat komt goed uit.
Ook dit voorjaar en zomer weer mooie bieren geproefd,. zo was ik vorige week nog met neef Prins in de bollenstreek, bij Bouwerij Klein Duimpje te Hillegom. 
Een klein brouwerijtje op een industrieterrein met een aantal mooie bieren.
Hier een Bollenstreek Ale en een Juniper Ale (met jeneverbes!). 
Ook mooie rookbieren trouwens.
Gidsen bij De Prael
Al zo'n jaar of 11 bestaat in Amsterdam Brouwerij De Prael, een brouwerij met een sociaal oogmerk, waar mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'   aan de slag kunnen in de brouwerij, het proeflokaal of de winkel. Een zeer loffelijk streven. Sinds een paar maanden geef ik rondleidingen bij deze brouwerij, in de weekenden. Een erg leuke klus! En een mooie nieuwe brouwerij met superdeluxe ketels!
Ook een duurzame brouwer, gebruikt biologische ingredienten, geen uitstoot of stankoverlast in de buurt, high-tech allemaal! De bieren zijn trouwens (bijna) allemaal genoemd naar bekende (smartlappen)zangers, zoals daar zijn een Andre, een Willy, Nelis, Johnny, Willeke, Mary....
In een huiselijke Amsterdamse sfeer

Komt u een keer langs als ik aan het gidsen ben?

 Pim brouwt bier 
Maarja, beloofd is beloofd, ik zou ook wat over mijn eigen bierbrouwavontuur vertellen. Vanwege het 30-jarig bestaan van Filmhuis Cavia heb ik met een nieuwe Amsterdamse brouwer een jubileumbier gebrouwen genaamd  
'Guinea Pig'...
Ziehier het label 
De brouwer is een Zweed wiens brouwerij 'Butcher's Tears' heet en binnenkort de deuren opent in Amsterdam-Zuid. Bij de Amstelveenseweg: 
Het was een hele dag werken en wachten om 25 liter bier te maken, van een 50 literbrouwsel. Handwerk in de keuken van deze thuisbrouwerij.
Met de gehaktmolen de mout (gekiemde graankorrels) schroten (pletten).....kilootje of 7....
Twee uur laten trekken en filteren met heet water....oftewel maischen en klaren in brouwersjargon.
Twee uur het beslag alias wordt laten koken, met de hop erin
Target hop voor de bitterheid
Later via een 'theezakje' methode Australische Galaxy hop voor het nahoppen en de fruitige hopsmaak
Waarna via een warmtewisselaar de wordt gekoeld wordt tot 20 graden en de gist erbij kan, en de vergisting kan beginnen! 
En na een week gisten en een week of 3,4 rijpen hebben we dan een bier!
Precies op tijd klaar voor Cavia's verjaardag! 
Trots als een pauw kon ik het daar presenteren, en ook op mijn eigen verjaardag, een paar dagen later.....44 alweer....
Proost Beste Vrienden!
en tot het volgende blog....