Groenlof

Groenlof

zondag 27 maart 2011

Koken en films met bier: Irish Stew!

Pim is naast fervent kok ook actief als Filmhuis medewerker bij het kleinste filmhuis van Amsterdam, Filmhuis Cavia genaamd. Daar organiseerde hij afgelopen maand maart 2011 een heus bierfilmfestival, met drie leuke bierfilms.

Zoals de weirde Canadese film 'the saddest music in the world van Guy Maddin, over een wedstrijd om de treurigste muziek ter wereld tijdens de depressiejaren '30 zodat de eigenares van een bierbrouwerij meer bier kan verkopen....
Vooraf gegaan door een bierproeverij!

Maar met bier kun je ook goed koken natuurlijk! Je kunt bier gebruiken voor sauzen, om in te marineren, voor stoofpotten of voor in je beslag. Pannenkoeken met bierbeslag zijn ook lekker en rijzen goed dankzij de lucht en gist in het bier.





Hier een smakelijke groentestoof met een mooie stout uit Schotland!
Want bij lekker eten mag je ook lekker drinken!

Saint Patrick's Day



Op 17 maart is het de Ierse nationale feestdag, Saint Patrick's Day.
Pim en een kookmaatje hebben bij de kunstenaarsbroedplaats Plantage Doklaan
bij Artis gezorgd voor Iers eten bij het feestje die avond, met een erg leuke band ook. Dezelfde locatie waar Pim vorige maand cowboyvoedsel maakte...
De Irish Stew bestond vooral uit veeel groenten, zoals winterpeen, ui, kool, koolraap, gestoofd met kruiden en Guinness bier, veel Guinness bier....


De stew werd ingedikt tot een dikke saus, en gegeten met opgebakken gestampte aardappelen, want Ierland is -net als Nederland- natuurlijk een enorm aardappelland. En dat alles voor maar 3 Eurootjes p.p.! Waar vind je dat nog?



Uiteindelijk konden we zo'n 35 mensen een lekkere eenvoudige doch voedzame maaltijd konden voor zetten, opruimen, afwassen, en met een Guinness genieten van de band. Dus beste kookvrinden, als je nog eens wat lekkers en eenvoudigs wilt voor zetten aan vrienden en familie, koop gewoon een berg seizoensgroenten op de markt, een flinke zak aardappelen, wat flesjes Guiness en neem de tijd om de stoof te laten stoven! Gegarandeerd heb je sukses aan tafel!

And remember the old slogan:



Cheers! Of op z'n Iers, sláinte!
De Pim

zondag 13 maart 2011

Paella is niet moeilijk...

Pim is de gelukkige bezitter van een mooie paellapan.
Niet zo'n hele grote voor de hele familie, maar groot genoeg voor twee personen of een heel erg hongerige Pim.


Eigenlijk is paella niet ingewikkeld, het draait erom dat je in de paellapan of een andere platte pan de rijst en groenten eerst aanbakt met olijfolie, dan warm water, bouillon en/of wat wijn (dan gaat het meer op risotto lijken) toevoegen en het een hele tijd laten sudderen, af en toe nog wat vocht toevoegen, maar uiteindelijk moet het garen en een beetje aanbakken. Daar krijgt de paella een lekker korstje van....en dat hoort! 


En je kunt er nog wat lekkers bij doen later, zoals hier stukjes geroosterde paprika en kaas. Deze paella is gemaakt met ui, knoflook, tomaat, tomatenpuree en prei. Maar eigenlijk kun je ervan maken wat je wilt.

Basis blijft het langzame koken met de rijst en bouillon.
Als je een vegetarier bent zoals Pim is....in Spanje gooien ze er hele mediterrane populaties garnalen en vissen in! 


En deze paella werd op een varend schip op volle zee gebakken natuurlijk!
Wat weer bewijst hoe avontuurlijk koken kan zijn!

Hasta Luego amigos!
El Pim