Groenlof

Groenlof

zondag 18 maart 2012

Pim is een koekenbakker!

Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf..
Uit: de Titaantjes, Nescio, 1918

Dag beste lezers
behalve het brood bakken zijn er meer dingen te doen met bakken. al ben ik daar nog niet zo mee bezig geweest.
Natuurlijk wel meegenoten van de Finse baksels laatst
Ben bezig geweest met het mooier maken van de broodjes, bv. door er knipbrood van te maken, reuze makkelijk eigenlijk....zorg dat je het brood voor het de oven ingaat en na het rijzen even doormidden snijdt.....
Zodat je achteraf een mooi knipbrood krijgt.

Wat brood betreft....de sandwichbar!
Vorige week nog voor een milieuweekend lunch verzorgd voor zo'n 70 man....samen met Miss Terror. Gelukkig hadden we de broden vooraf al besteld, gesneden en weil, bij biobakker Annee in Amsterdam-west.
Bergen en bergen boterhammen gesmeerd, met garnering, soep en croutons....en salade die de eerste mensen gelijk zo begonnen te bunkeren op hun bord dat de laatste helft geen salade meer had....het was garnering mensen!
Zo'n 80 veganistische dik belegde dubbele boterhammen gemaakt.
Vegabeleg was rodebietenspread met postelein, 'spruitenpesto' van Terror, kerriespread met uienchutney en zoete bammen belegd met een prutje van banaan, pindakaas en cacao....
Het lukte allemaal goed en er was genoeg te eten, zelfs zodanig dat Terror en ik nog de halve week konden eten van de restjes. Economisch toch?

Uienchutney zelf gemaakt trouwens, eigenlijk smoor je een berg gesneden uien met bruine suiker, wat azijn, Indiase kruiden....ziet er niet uit maar is wel erg lekker, ook bij pittige kazen trouwens...de Engelsen hebben er een handje van.
Bruine brei...

Koekenbakker?
Zo'n ontzettende koekenbakker ben ik dus toch niet met eten verzorgen.
Koekenbakker, kent u die uitdrukking? Om met Dominee Gremdaat te spreken.
Het is denk ik een beetje ouderwets, een knoeier of beunhaas, maar ook de verteller van een mijner meest geliefde verhalen, De Titaantjes van Nescio.
Waarvan een mooi beeldje staat in het Amsterdamse Oosterpark (hier van de winter met een sjaal om): 
Foto gemaakt door Mila Wybenga, winter 2012

Schotse Koeken bakken
Maar wat is er dan met koeken bakken? Pannenkoeken maak ik vaker, bv. bij het ontbijt in West of de kookclub. 

Nu heb ik me laatst wat verdiept in de Schotse keuken, maar erg vegetarisch is die niet. Het gerecht Haggis laat ik graag aan me voorbij gaan gevulde schapenmaag dus- al zijn er vegetarische opties). Schotten eten het vaak maar een keer per jaar op hun nationale feestdag, Burns night.... beeeh!

Op zich heb ik wel sympathie voor de Schotse keuken, met hun eenvoudige recepten van kool, aardappelen prei knollen en wortels. Net Hollanders!
Lange tijd maakte men alleen maar brood van haver, dat was goedkoop...gerst was nodig voor de whiskey natuurlijk! Als je echt arm was bakte je van havermout en water de zogenaamde oatcakes, en het leek me wel iets om te proberen. Het schijnt dat Schotse troepen en zeelui altijd haver bij zich hadden en een pannetje om het snel te kunnen maken....
Nu ging ik het maar proberen, eerst maar eens in de koekenpan...
Het werd een beetje vettig zo, ik bakte het met olie, maar wel een stevige lunchhap, zeker met gesmolten kaas....
Twee van die dingen en je hebt voorlopig geen trek meer! En voldoende vezels binnen gekregen. Maar toch, zou het niet iets lichter kunnen?
Dus ik maakt weer beslag de komende dag en met koekrondjes drie vormpjes, in de oven 10 minuten. Wat eruit kwam was nog steeds stevig maar niet vet.
En wederom een fijne warme lunch met wat beleg erop.
Weer wat erbij geleerd, voor als er geen brood in huis is bv. altijd zorgen dat er havermout is! Of andere grutten, maismeel/polenta kan ook. Terror maakt een soort Tibetaanse panbroodjes van tarwe- of gerstemeel en water.

Maar binnenkort wordt het lente, dus laten we ons daarop richten!
Lange blog weer, die alle kanten op gaat.
Maar wel leuk toch?
Groeten
Koekenbakker Pim

P.S. gewijd aan mijn ouders, want die gaan van de zomer naar Schotland!

zondag 4 maart 2012

Noord-Hollands bieren in Alkmaar

Na het Fins-Hollands ontbijt was ik afgelopen zondag in Alkmaar bij het Noord-Hollands bierfestival van PINT afdeling Noord-Holland. 
In Mare Nostrum, een buurtcentrum in Alkmaar-Noord, van buitenaf niet zo'n gezellig gebouw....
Maar binnen leuk ingericht met standjes voor de deelnemende brouwerijen, wel zo'n 16 stuks! Van Texel naar Haarlem en Weesp.
Zoals altijd bij dit soort festivals stond en liep iedereen door elkaar....
Drie brouwerijen presenteerden nieuwe bieren, Jopen uit Haarlem, Damphegeest uit Limmen en de Texelse bierbrouwerij.
Er was een nieuwe brouwerij uit IJmuiden, de Kinhem brouwerij (oftewel Kennemer) met een wat zoete tripel en dubbel, en wel erg jonge medewerkers!
En bieren genaamd naar dieren als Hooglander, Wisent, Hermelijn....
Ik was er met mijn vader die meteen een praatje ging maken met de Limmer brouwers van Damphegeest, want die zijn gevestigd in een oude melkfabriek waar mijn vader vroeger zijn kaas van betrok toen hij nog een kaaswinkel had in Schagen! Waar nog geen brouwerij is trouwens....
Het lijkt er namelijk op dat zowat elke Noord-Hollandse gemeente een brouwerij heeft tegenwoordig....hoewel, Den Helder, Hoorn en Medemblik niet, en er is ook nog geen Wieringer brouwerij....maar wel plekken als Vijfhuizen, Zaandam, Heerhugowaard met 'Hollands Goud':
 Niet alle bieren waren even goed of spannend hoor, er zaten er ook bij die het hobbybrouwen nauwelijks ontgroeid waren....maar zelf vond ik erg leuk dat voor het eerst mijn geliefde brouwerij 't IJ er bij was! Samen met De Prael en de nieuwe 7 Deugden uit Osdorp was Amsterdam goed vertegenwoordigd!
Hier de kraam van de Breugems Brouwerij uit Zaandam met hun mooie logo's en lekkere bieren:
Waaronder een 'geboortebier' genaamd Sprout, mij wat te zwaar en zoet (een 9% stout).  De primeurs waren trouwens een lentebier uit Texel genaamd Springtij, een Damphegeest bier met wei erin, Merakels, en het nieuwe Jopenbier!
Jopenbaas Michiel Ordeman presenteerde een nieuw bier genaamd Houten Haarlemmer (een oud scheldwoord voor 'saaie' Haarlemmers), een zware stout gerijpt op eikenhout snippers. Een mooie ronde smaak met vanilletinten, en ik was niet de enige die dat vond want het was snel op!
PINT Noord-Holland erg tevreden, een leuk artikel in het Noord-Hollands Dagblad en een fijn bestede middag in Alkmaar!
Op naar het volgende bierevenement, in maart.....zure bieren in Amsterdam!
Proost!
Pim 

Fins-Hollands ontbijten in West

Dag lezers,
een paar weken geleden was ik actief met een Finse vriendin en haar zoontje als ontbijtmakers in het al eerder genoemde ontbijtcafe in oud-West.
Na wintervoer en de kookclub weer eens iets over bakken.
Niet alleen broodjes, al ziet de laatste er ook weer goed uit.....
Zonnepitten-mueslibrood
Op zondag 19 februari jl. was het tijd voor 'lekkere hartige en zoete broodjes, cake en andere heerlijkheden in het zondagmiddag ontbijtcafe' op het WG terrein.
Samen met Finse V&Y was het bakken geblazen voor de goegemeente. 
Met allerlei interessante Finse zoete baksels waarvan ik de meeste namen niet weet, behalve de pastietjes die men 'karjalanpiirakka' noemt oftewel Karelische pasteitjes. Zie hieronder:
Gemaakt van roggedeeg met een vulling van rijstepap, te eten met 'eierboter' dwz boter met gekookt ei er doorheen geprakt. Redelijk machtig dus!
Iets minder machtig waren deze 'kerststerren' van bladerdeeg met een vulling van pruimenjam.

Ziet er mooi uit niet?
Een derde Finse zoetigheid waren kaneelrolletjes, vakkundig door moeder en zoon in elkaar gerold en gebakken:
Ook lekker de dag erna bij de koffie hebben we gemerkt! Wist u dat de Finnen de meeste koffie drinken in de hele wereld?
Tot zover het Finse deel, voor meer info over de Finse keuken kijk bv. op Wikipedia...
Wat was het Hollandse deel? Mijn aandeel was dat, met o.a. tosties, en boerenomelet, maar ook twee broden een maisbrood en een rozijnenmueslibrood:
En het beleg dat bij de broden hoorde natuurlijk! 
Pindakaas, kaas, stroop, jam, tomaten, maar ook twee spreads, een van bietjes, de andere van tofu en tomatenpuree.
En deze zelfgebakken kaasuienbolletjes: 
 Mijn eerste zelfgebakken witte bollen!
En voor de laatkomers nog een met groenten en tofu gevulde burek of misschien moet je strudel zeggen? Okee niet typisch Hollands...wel heel lekker!
Zodat we ondanks het wat ongezellige weer met hagel een gezellige en lekkere zondagmiddag hebben verzorgd! 
De menukaart! De pompoensoep kwam er niet van met al het gebak...
 
Het hagelt, het hagelt....

Voor nu hyvää päivää oftewel, tot ziens!
De Pim