Groenlof

Groenlof

zondag 18 maart 2012

Pim is een koekenbakker!

Jongens waren we - maar aardige jongens. Al zeg ik 't zelf..
Uit: de Titaantjes, Nescio, 1918

Dag beste lezers
behalve het brood bakken zijn er meer dingen te doen met bakken. al ben ik daar nog niet zo mee bezig geweest.
Natuurlijk wel meegenoten van de Finse baksels laatst
Ben bezig geweest met het mooier maken van de broodjes, bv. door er knipbrood van te maken, reuze makkelijk eigenlijk....zorg dat je het brood voor het de oven ingaat en na het rijzen even doormidden snijdt.....
Zodat je achteraf een mooi knipbrood krijgt.

Wat brood betreft....de sandwichbar!
Vorige week nog voor een milieuweekend lunch verzorgd voor zo'n 70 man....samen met Miss Terror. Gelukkig hadden we de broden vooraf al besteld, gesneden en weil, bij biobakker Annee in Amsterdam-west.
Bergen en bergen boterhammen gesmeerd, met garnering, soep en croutons....en salade die de eerste mensen gelijk zo begonnen te bunkeren op hun bord dat de laatste helft geen salade meer had....het was garnering mensen!
Zo'n 80 veganistische dik belegde dubbele boterhammen gemaakt.
Vegabeleg was rodebietenspread met postelein, 'spruitenpesto' van Terror, kerriespread met uienchutney en zoete bammen belegd met een prutje van banaan, pindakaas en cacao....
Het lukte allemaal goed en er was genoeg te eten, zelfs zodanig dat Terror en ik nog de halve week konden eten van de restjes. Economisch toch?

Uienchutney zelf gemaakt trouwens, eigenlijk smoor je een berg gesneden uien met bruine suiker, wat azijn, Indiase kruiden....ziet er niet uit maar is wel erg lekker, ook bij pittige kazen trouwens...de Engelsen hebben er een handje van.
Bruine brei...

Koekenbakker?
Zo'n ontzettende koekenbakker ben ik dus toch niet met eten verzorgen.
Koekenbakker, kent u die uitdrukking? Om met Dominee Gremdaat te spreken.
Het is denk ik een beetje ouderwets, een knoeier of beunhaas, maar ook de verteller van een mijner meest geliefde verhalen, De Titaantjes van Nescio.
Waarvan een mooi beeldje staat in het Amsterdamse Oosterpark (hier van de winter met een sjaal om): 
Foto gemaakt door Mila Wybenga, winter 2012

Schotse Koeken bakken
Maar wat is er dan met koeken bakken? Pannenkoeken maak ik vaker, bv. bij het ontbijt in West of de kookclub. 

Nu heb ik me laatst wat verdiept in de Schotse keuken, maar erg vegetarisch is die niet. Het gerecht Haggis laat ik graag aan me voorbij gaan gevulde schapenmaag dus- al zijn er vegetarische opties). Schotten eten het vaak maar een keer per jaar op hun nationale feestdag, Burns night.... beeeh!

Op zich heb ik wel sympathie voor de Schotse keuken, met hun eenvoudige recepten van kool, aardappelen prei knollen en wortels. Net Hollanders!
Lange tijd maakte men alleen maar brood van haver, dat was goedkoop...gerst was nodig voor de whiskey natuurlijk! Als je echt arm was bakte je van havermout en water de zogenaamde oatcakes, en het leek me wel iets om te proberen. Het schijnt dat Schotse troepen en zeelui altijd haver bij zich hadden en een pannetje om het snel te kunnen maken....
Nu ging ik het maar proberen, eerst maar eens in de koekenpan...
Het werd een beetje vettig zo, ik bakte het met olie, maar wel een stevige lunchhap, zeker met gesmolten kaas....
Twee van die dingen en je hebt voorlopig geen trek meer! En voldoende vezels binnen gekregen. Maar toch, zou het niet iets lichter kunnen?
Dus ik maakt weer beslag de komende dag en met koekrondjes drie vormpjes, in de oven 10 minuten. Wat eruit kwam was nog steeds stevig maar niet vet.
En wederom een fijne warme lunch met wat beleg erop.
Weer wat erbij geleerd, voor als er geen brood in huis is bv. altijd zorgen dat er havermout is! Of andere grutten, maismeel/polenta kan ook. Terror maakt een soort Tibetaanse panbroodjes van tarwe- of gerstemeel en water.

Maar binnenkort wordt het lente, dus laten we ons daarop richten!
Lange blog weer, die alle kanten op gaat.
Maar wel leuk toch?
Groeten
Koekenbakker Pim

P.S. gewijd aan mijn ouders, want die gaan van de zomer naar Schotland!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten