Groenlof

Groenlof

maandag 17 september 2012

Ali Nasibami en de Nederlands-Indische keuken

Salam!
Beste mensen
ontmoet vandaag Ali Nasibami, voor al uw Indisch-geinspireerde recepten.
De 'Nederlands-Indische' keuken is een gevolg van ons koloniale verleden met Indonesie, wat ooit Nederlandsch-Indie werd genoemd.
Een eilandengroep zo groot als Europa beheerst door een Nederlands bewind.
De Indische keuken is een mengsel van Indonesisch, Chinees en Nederlands koken, aangepast aan de smaak van de Nederlanders in 'ons Indie'.
Veel gerechten werden omgewerkt, een bekend iets als de 'Indische rijsttafel' is zelfs een Nederlandse uitvinding, een Europees buffet op z'n Indisch zeg maar. 

De rijken op Java aten 10, 12 of 20 gangen maaltijden maar dat vonden de Hollanders maar tijdverspilling, dus lieten ze alles tegelijk op tafel zetten.
Vaste ingredienten voor Indisch koken
Zonder sojasaus,  tofu, sambal etc lukt het niet...

Nu kookt Ali Nasibami nog wel eens voor groepen, zoals het Amsterdam Fantastisch Filmfestival of Plantage Doksalon. Dat is een flinke klus, maar een goeie bami of nasi voor een grote groep is eigenlijk best goed te doen. 
Vroeg beginnen en genoeg rijst of bami koken, en tijdens het koken de rest voorbereiden.
Surinaams-Indisch koken: Bruine Bonen met Rijst!
Grappig genoeg zijn de 'gorengs' oftewel wokgebakken gerechten eigelijk in Indonesie manieren om restjes op te maken voor je ontbijt of als nachtsnack.
Het gerecht hierboven is dan weer Surinaams eten, die keuken is het rijkste volgens Ali, gemengd van Nederlands, Indisch, Chinees, Indiaas, Zuid-Amerikaans, Afrikaans....Ali doet ook Surinaams dus. 
Soja moet ja!
Voor al ons vegetariers is soja een geliefde eiwitleverancier waar veel mee te expirimenteren valt. Verschillende soorten soja zoals tofu, tempeh en sojabrokken geven vulling aan het eten en nemen allerlei smaakjes op. 
Ali is zelf vooral een tempehfan, en doet daar van alles mee.
Marineren en in kleine reepjes, blokjes of plakjes door de maaltijden heen is altijd lekker, zeker met Chinees Vijfkruidenpoeder, wat sambal en sojasus zoet of zout. 
Een van de bekendste soorten uit de toko
En natuurlijk satehsaus, Ali maakt ook graag tempeh goreng sateh!
Op deze foto soyaballetjes met satehsaus en cassavekroepoek. 
'Echte' kroepoek is van garnalen gemaakt en dus niet vegetarisch....
(Ali's satehsaus is meestal gemaakt van pindakaas, ui, knoflook en kruiden)
Gebakken tempeh is ook goed te gebruiken als snack, bv. een lunchboterham met pindakaas, sambal en tempeh, of zoals Ali het noemt een 'satehsandwich'.
Een lekkere bami met groenten en soya is natuurlijk een heerlijk comfort voedsel, zeker ook in de winterse dagen. Met wat goeie sambal erbij!
Sambal heb je in vele soorten en maten en kun je ook zelf maken.
Ali let er altijd wel op dat het zonder trassi is, zodat het vegetarisch blijft.
Een favoriet is bv. de sambal djeroek, met limoenblaadjes erin wat een lekkere frisse smaak geeft.  Hoewel de meeste huishoudens zweren bij de aloude en redelijke milde sambal oelek of manis....
Feitelijk is Nederlands-Indisch koken, Nederlandse groenten van het seizoen gebruiken, een sojaprodukt, en dat koken, bakken of wokken gecombineerd met rijst of baminoedels, en flink wat Indische kruiden, sambals, sojasauzen, en andere typische ingredienten als een goeie boemboe (lekker zelf te maken), lekkere kerrie, cocos, gedroogde nasi/bamigroenten, en meer van dat lekkers.
Gado gado is een andere favoriet van Ali, groenten in pindasaus. 

Oja, en een lekkere loempia (eigenlijk Chinees) mag ook niet ontbreken!
Je kunt ze zelf maken maar da's flink wat (vouw)werk. Verder altijd zelf uitproberen, kookboeken lezen, en er wat van maken.
Naar eigen smaak natuurlijk. En wat zeggen we dan in het Indonesisch?
Selamat Makan!
En Ali zag dat het goed was!
(Ali Nasibami tm, voor al uw Indische gerechten!)

Ali draagt dit blog op aan zijn goede vriend Jethro, net getrouwd!
Volgende keer is Groenlof er weer!
Groeten!
van Ali


Geen opmerkingen:

Een reactie posten