Groenlof

Groenlof

zondag 4 november 2012

smakelijk de herfst in!

De Herfst
Ja beste lezers het is alweer even herfst en wintertijd!
November alweer, de donkere dagen zijn begonnen.
En wat hoort dat beter bij als lekker eten en drinken?
Hutsepot natuurlijk!
Oogstfeesten
Begin oktober was het ook weer tijd voor de open dag van het Amsterdamse Food Centre, oftewel de 1001 Smaken markt waar de oogst van dit jaar gepresenteerd werd door groothandels en middenstanders.
Net als vorig jaar was ik er weer heen met mijn ouders en was het smakelijk en gezellig. Gelukkig was het dak van de markthal gerepareerd....
Het was dan ook drukker dan vorig jaar, met veel mooie kramen en aanbiedingen. Zodat we met een flinke buit naar huis gingen!
Met mooie grote gratis boodschappentassen....
En natuurlijk weer pompoen meegenomen!
 Wat pompoen betreft, de Jopenbrouwerij uit Haarlem heeft samen met een club Noord-Hollandse thuisbrouwers dit jaar het eerste Nederlandse pompoenbier gebrouwen, genaamd 'Mashing Pumpkins'....
Heb het geproefd, wel lekker en stevig maar het smaakte vooral naar de kruiden die  erin zaten, beetje speculaasachtig. Daardoor wel een lekker herfstbier dat geen bokbier is! Later meer bokbier.
Met de pompoenen verschillende lekkere maaltijden gekookt zoals dit pompoenstamppotje met gember en knoflook.  Maar ook ermee gebakken!
Herfst High Tea
Deze pompoenmuffins waren helaas wat ingezakt maar wel lekker.
Gemaakt met een Xenos-muffinmix en pompoenstamp met wat boter.
Eind oktober had de kookclub een High Tea met een prachtig opgemaakte tafel.
Met sandwiches van wit brood zonder korst en roomkaas, komkommer (yuck!) en radijs, scones met room en jam, Earl Grey thee, prosecco en nog een pompoenquiche van mij met wederom pompoenstamp maar dan hartig met vegagehakt en wat ui en bladerdeeg.
Herfst is bokbier
Ja het pompoenbier was wel lekker (en zwaar! 9%) maar eind oktober is het ook  weer bokbierfestival in de Beurs van Berlage! Voor de 35e keer alweer!
Voor mij de 20e keer waarschijnlijk, ik heb er zelf ook nog als vrijwilliger gewerkt in de jaren '90.
Zaterdagmiddag was het al meteen zo druk dat broer en ik op de grond moesten plaatsnemen, het is dus niet zo dat we op de grond eindigden maar begonnen...
 Mokummer Pim en drie wijz'n uut 't oost'n.
Wijs of onwijs? Na wat bokbiertjes....
Wel mooi was dat een aantal brouwers gingen voor de 'ouderwetse' degelijke bokbiersmaak van gebrande mout en een volle smaak. Niet te zoet of te gek.  
Daarna nog lekker gegeten in Surinees restaurant Kam Yin op de Warmoesstraat, want 'dat hebben we in 't oost'n niet...' (moksi meti en zo).
10 Minuten wachten, in 10 minuten eten op tafel, hapslikweg, in half uur klaar...
Snel en lekker, mijn Szechuan tofu was weer heerlijk spijzig! Met iets van twee hele rode pepers erin.....
De herfst is weer lekker  begonnen mensen, maak er wat van!
Ik ben nu veel bezig met ovenschotel-gratinee of zoals men in Duitsland zegt 'auflauf'. Eigenlijk een veel leuker woord.  Hierboven een aardappel-ui-kaas variant. Gisteren gegeten.
Eet en drink smakelijk deze herfst!
Smakelijke groenten
van Groenlof Pim

Geen opmerkingen:

Een reactie posten