Groenlof

Groenlof

maandag 18 maart 2013

Groenlof gaat Vegan

Dag lezers, het was even terug mijn laatstebericht, maar daar ben ik weer. 
Februari was Vegan Challenge maand en ik moet zeggen het is goed bevallen.
Het is al half maart en ik heb nog steeds geen sterke behoefte aan ei, kaas of yoghurt. Wat dat betreft is de uitdaging gelukt!

Leuke nieuwe dingen uitgeprobeert en gewoon lekker gegeten. Meer tofu en tempeh als ervoor, dat is logisch, maar niet echt aan de dure nepkaas en zo gegaan. Zelfs ontbijtcafe gedaan compleet vegan, geen klachten. Want lekker gekookt! Onder andereeen lekkere curry, linzensoep. groententosties, vegawraps en een zelfgemaakte baklava!
Geen honing maar suikerstroop in de baklava, dus veganistisch.
Oja, en ook lekker: tempura, oftewel gefrituurde dingetjes met een jasje van (kikkererwten)deeg. In dit geval tofu, groenten en champignons.
Vegan?


Waarom veganistisch? Het leek me een leuke uitdaging en ik wou wel wat nieuws proberen, al heb ik zo'n 10 jaar terug in een veganistisch eetcafe gekookt dus ik ken het wel. En ik eet al langer minder zuivel en eieren dus zo raar was het niet om mee te doen. Het kwam op een goed moment.
En uit  ecologisch oogpunt ook niet slecht (voetafdruk).
Volgens de veganistenclub ben ik eerder 'flexanist' want helemaal gestopt ben ik ook weer niet.  Sinds maart af en toe een stukje kaas of ei, maar weinig.
Mooi He?
Zomaar een voorbeeld, een lekkere gevulde paprika met bulgur en groentenvulling. Kan ook met rijst. Uit de oven.
Wat at ik verder? Zelfgebakken brood natuurlijk, bv. dit mooie maanzaadbrood:
Met divers beleg, bv. verschillende zelfgemaakte groentenspreads (bv. hoemoes, bonenspread, bietenspread), koolsla, alfalfa met pindakaas of tahin
(sesampasta).
Vakantie 
Ook nog wat dagen op vakantie geweest in Wijk aan Zee, parel van de Noordzeekust, in een natuurvriendenhuis met eigen keuken, dus zelf gekookt bv. lekkere bami met groenten (en thee).   
Voor een gast een lekkere 'strudel' gemaakt met yufkadeeg (Turks bladerdeeg) en vulling van bonen en groenten. Oja, veel bonen eten is ook goed, veel eiwitten! Hartstikke gezond!
Om de een of andere reden at ik ook veel van die dingen die we tortilla's of wraps noemen, of in het Turks durum. Lekker makkelijk met vulling, ook als tostie te maken trouwens, hoeft niet per se in de oven.
En mijn lekkere en onvolprezen haverkoeken, deze met een rooksmaakje van  gerookt paprikapoeder.....
Zorg ervoor dat je altijd havermout in huis hebt!
En wat ik al eerder schreef, groenten en fruit zien er gewoon mooi uit! Hier een rode kool-koolraap-peen-pastinaak ovenschotel. 
Dus dames en heren, het was een leuk project en ik hou het (grotendeels) wel vol voorlopig. Okee bij uit eten gaan af en toe lastig denk ik maar we passen er wel een mouw aan. En ja, ik ben ook wat gewicht kwijt....
Nog een plaatje: ontbijt van roggebrood met groentenspread, rodekoolsla,   augurkjes en ketchup.
Niks mis mee, en lekker hoor!
Ik wordt er creatief van.....
Bij dezen
en tot ziens 
Vegan Groenlof
Geen opmerkingen:

Een reactie posten