Groenlof

Groenlof

zaterdag 22 januari 2011

oprollen die hap!

Restjes en hapjes we gaan ermee door!
Een handige manier om restjes op te maken is ook het maken van rolletjes! 
Bijvoorbeeld de door Gerbina nog wel eens verguisde koolrolletjes uit de oven, van het blad van spitskool of groene kool gemaakt, gevuld met opgebakken restjes van gisteren en dan wat gepaneerd of geratineerd....


Makkelijk hapje voor tussendoor, of als voorafje....

Verder zijn de torilla's, burrito's en taco's of hoe ze ook maar heten altijd makkelijk om in huis te hebben als er restjes opmoeten....even opbakken, tortilla's voorverwarmen, vullen en oprollen en 5 minuten in de oven, al of niet met een sausje of kaas er overheen, en voila! Klaar is Kees! Of Juan....

Hoewel deze interessante versie met een vulling bestaande uit o.a. zuurkool wel een eerste was voor Pim....(zuurkool met tomatenpuree, kappertjes en olijven, dat weer wel....) 

En dan zijn er rolletjes voor gevorderden, zoals de hieronder afgebeelde sushi combinatie van de kookclub....


Vulling vooral bestaande uit rijst, groenten, tofu en gember....

En dan hebben we het nog eens gehad over gebakken rolletjes met bladerdeeg of yufka er omheen, type Burek, of pastarolletjes zoals canneloni....
Dat is voor een andere keer....

Doe de Rock'n'Roll Kitchen!
En eet ze!
Groenlof

zondag 16 januari 2011

Wat is dit nou weer?

Groenloffer Pim houdt van restjes opmaken, vergeten groenten en rare combinaties als spaghetti met spruijtjes, rode kool met pindasaus, mie met winterpeen etc.
Misschien wel geinspireerd door zijn jeugdheld Guust Flater en diens zeer interessante gerechten? (volg de link voor iets interessants met pannenkoeken)
Maar goed, lieve lezertjes, enig idee wat dit is?

Mooie strepen toch, het lijkt bijna op spek....maarja, als vegetarier zijnde doet Pim daar niet aan, al smaakte het wel naar rook vanwege de gerookte barbecuemix die erbij zat....Pim noemt het een 'bietstuk' want het is gemaakt van oerbiet, een 'vergeten groente' (zie foto) die eruit ziet als een suikerbiet maar van binnen een mooie gestreepte biet is....het resultaat ziet er vlezig uit maar is lekker, zo uit den wok:


Wees niet bang voor rare groenten, is de boodschap weer eens, van alles kun je wat lekkers maken, al lopen de meningen over komkommer, venkel en paprika uiteen binnen het Groenlof duo....

Eet ze!
De Groenloffers

vrijdag 7 januari 2011

Koken met restjes

Zeker in deze januari maand is het goed om eens lekker alle restjes op te maken, de voorraden op te schonen en lekker creatief te gaan koken.
De oven is altijd handig voor dat soort dingen, maar vlak de koekenpan en de wok niet uit! Eten weggooien is zonde!

Ouderwetse kookboeken zoals de Huishoudschool kookboeken en het beroemde Margriet kookboek bevatten veel recepten met restjes, vroeger werd dat vooral als twaalfuurtje gegeten, zoals de eerdere jachtschotel alias bonenfilosoof op deze blog.  






Dit is weer wat anders, dat Pim vaker maakt, gewoon restjes groenten en aardappelen even smoren, en binden met havermout. Dan in een ovenschaaltje gratineren met paneermeel, kaas en boter erop. Het idee kwam van een website over WO 2 met Britse oorlogsrecepten...zoiets noem je een Woolton Pie, vegetarische 'pastei' dus.Kun je goed samen van eten.

Timpano

Een ander zeer geslaagde hap was gemaakt van overgebleven pasta, een timpano oftewel pastataart, zeer makkelijk, pasta in een kom, omdraaien op bord of schaal, mengsel van ei en tomatensaus erover met geraspte kaas en paneermeel, half uurtje in de oven en hup, een sjieke pastataart die je mooi in stukjes kunt snijden voor je eters!



 Ziet het er niet mooi uit achteraf?


Gooi niets weg, wees creatief en maak er gewoon wat moois van!
Eet smakelijk in het nieuwe jaar!

De Groenloffers