Groenlof

Groenlof

zondag 29 april 2012

Uienfeest met de Kookclub!

Ach ja, de ui. Na de bieten van de vorige keer weer een eenvoudige nederige groente uit de grond.....wie heeft ze niet in huis, wie heeft er niet om gehuild?
Tranen met tuiten vooral bij grote hoeveelheden snijden....
De Allium cepa, al sinds mensenheugenis gebruikt in de keuken en verbouwd over de hele wereld. Ze schijnen zelfs in Egyptische graven meegegeven te zijn aan de farao's om ze kracht te geven in het hiernamaals....
Het werd tijd om als kookclub deze mooie groente wat aandacht te geven, maar de oorzaak lag ergens anders....het uienoverschot van 2012! 
Dusdanig veel uien lagen onverkocht te verpieteren dat Radio TV Noord-Holland er een serie over maakte, wat te doen met al die uien?

Medialab Mediamatic in Amsterdam heeft een 'Over de Datum Eetclub' die op creatieve wijze voedselverspilling onder de aandacht brengt en bedacht daarop een groots uienfeest op 30 maart jl. Daar werden 250.000(!) uien weg gegeven aan de Amsterdamse bevolking op een feest op het Oostenburgereiland
En op die dag kwamen ook enkele leden van de kookclub uien halen en werd het idee geboren een keer de hele maaltijd aan uien te wijden....3 gangen uien dus!
Wederom op Oostenburg, maar nu in het nieuwe huis van M. 
Wat werd het allemaal?
 Een uiensoep/drankje vooraf....
Gepaneerde uienringen uit de oven, met kerrie-dipsaus...mooie borrelhap!
een lekkere uientaart!

Maar ja ik moest het toetje doen, en wat is nou een uiig toetje? Uienijs lijkt me niet lekker, of uiencake....maar ik herinnerde mijn uienchutney nog van de superlunch, en die is lekker met kaas! Dus uienchutney maken, en toast en kaasjes erbij, glaasje wijn, werkt heel goed!
En de kat zag dat het goed was!
Volgende keer kookt de club Jiddish voedsel, in Mokum! Shalom! 
Dat wordt gefilte fisj, Joods tafelzuur, galoeptsi, blintsjes, klops, etc etc...
Shomer Sjabbes!
Groenlof groeten 
van Pim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten