Groenlof

Groenlof

donderdag 17 mei 2012

Hoe en Waarom Vegetarisch?

Vroeger toen Pim nog jong was en geen vegetarier, las hij de populair-wetenschappelijke boeken uit de 'Hoe en Waarom' series, over geschiedenis, techniek, natuur etc (later stapte hij over op het blad KIJK).
Deze blog is opgedragen aan die boeken, waarvan ik veel over wereld en wetenschap geleerd heb.
Er wordt mij wel eens gevraagd waarom ik 'vegetarisch' ben, waarop mijn antwoord is 'nee hoor, ik ben geen plant, maar ik eet vegetarisch'....
En dat betekent dus dat ik (vooral) planten eet. Maar ik ben geen veganist, ik eet wel zuivel en eieren en honing. Ik weet wel goed hoe ik veganistisch koken kan, zie ook mijn verhaal over filmfestival koken.
Hoe vegetarisch, is een kwestie van goed oefenen en inspiratie halen uit goeie kookboeken, vega-websites en je eigen smaak. Dingen die ik probeer op te schrijven op dit blog.
Ik heb ook wel veel kookboeken....voor inpiratie, nooit alles geloven wat een kookboek zegt!

Waarom vegetarisch is een tweede. Ik eet al meer dan 20 jaar geen vlees en vis meer, en ken zelfs mensen die dat in hun hele leven nooit gedaan hebben.
Het is voor mij geen religieus ding, of een zwaar medelijden met 'zielige dieren'.
Ik vond en vind dat ik genoeg voedingsstoffen binnen kan krijgen zonder de vlees(bio-)industrie. De hoeveelheden grondstoffen die opgaan om de dieren in de vleesindustrie te voeden kunnen beter gebruikt worden om mensen rechtstreeks te voeden. Kent u de regel 'voor 1 kilo rundvlees is 25 kilo plantaardig voedsel nodig'? (zie ook deze week de NRC Next)
Met onze groeiende wereldbevolking die gevoed moet worden lijkt mij plantaardig een stuk economischer.

We hebben voedsel nodig, geen bommen! Zoals de Food not Bombs beweging zegt die overgebleven voedsel uitdeelt op straat. 

Verder ben ik er niet ongezonder van geworden, dus.....
(Ik zie er toch redelijk welvarend uit niet?)

Iedereen vegetarisch?!
Ik wil niet zeggen dat iedereen vanaaf vandaag vegetarisch moet gaan eten, maar economischer lijkt het me wel, en gezien het feit dat we toch iedereen moeten voeden op onze planeet met wat we hebben, zie ik kansen voor een (meer) vegetarisch dieet.....
En iedereen verdient fatsoenlijk voedsel wat mij betreft, en weggooien is zonde!
Je kunt altijd nog iets doen met restjes!
Om op een vrolijke noot te eindigen:

Zo! Dat was het voor vandaag, ik had behoefte een paar dingen uit te leggen....volgende keer verder over lekker -en verantwoord- koken, eten en drinken. Nu ga ik gezellig naar het Westerpark, kijken naar de Rollende Keukens!
Ik las trouwens dat 'Mister Kitchen' een 'rabarcello' heeft gemaakt, vergeleken met limoncello maar dan van de nobele rabarber!


Hieronder wat links:
- Waarom veganisme? Nederlandse Vereniging voor Veganisme
- Over Vegetarisme: Nederlandse Vegetariersbond
- Voedingscentrum over vegetarisme/veganisme
- de leukste veganistische website ter wereld!
- Vegweb, zoveel vegarecepten bij elkaar als je maar wilt!

Zeg nou zelf, groenten zijn toch ook veel kleurrijker dan vlees?

Enne, eet smakelijk weer!

Groenlof Pim

1 opmerking:

  1. Hoi Pim,

    Leuk verhaal en helder uitgelegd! Inderdaad schijn je er niet onder te lijden dat je vegetarisch bent. :-)

    BeantwoordenVerwijderen