Groenlof

Groenlof

zondag 12 februari 2012

Wintervoer 2012

Dag lezers, nou, die winter heeft flink toegeslagen de afgelopen weken!
Uw blogger lag zowat een week in bed met de griep!
Het levert natuurlijk wel mooie plaatjes op:
 'Eskimo met walrussen en schaatsers bij het Erasmuspark'


Gisteren wat mooie foto's gemaakt bij een fietstochtje door Amsterdam-West.
Ik ben niet van het schaatsen zelf. Wel van de lekkere winterkost!
Dus daar gaat het vandaag weer eens over.
Vanavond eet ik wintergoulash van aardappelen, pompoen, peen, ui en soyabrokken. Het weekje ziek zijn leverde wel redelijk wat kook-creativiteit op.
Gelukkig ben ik nooit zo ziek dat ik niet wil eten.....
Zo had ik van de week lekkere hutspot met pompoen (daar is ie weer!)
In de ouderwetse zwarte stamppotpan!

Wat ouderwets betreft, ik hou van degelijke dingen zoals goeie pannen, koken met de seizoenen, zelf de groenten snijden, zelf brood bakken etc. 
Maar zo'n elfstedentocht heb ik wat minder mee, al hou ik wel van berenburg....maar dan wel goeie! Geen Sonnema of Boomsma maar de Weduwe Joustra! Uit Snits oftewel Sneek. 
Ook goed tegen de griep! Zoals mijn vader altijd zegt.....

Dus wat is er nodig voor lekkere winterkost? Om te beginnen groenten van het seizoen, en wat is er swinters? Kool! Penen! Ui! Hier mijn keukenvoorraad:
De boerenkool ligt in de koelkast, net als de knolraap en pompoen. 
Maar zelfs met dit soort wintergroenten kun je ook wel exotisch koken....want een lekkere bami is nooit te versmaden en kun je met elk soort groente maken!
Over comfort food gesproken....

Maar u zult vragen, waar blijft den snert? Nu wordt de meeste snert die ik de afgelopen tijd meemaakte, bij verjaardag, cafe, of op en om het ijs bij de koek-en-zopie  gemaakt met spek en worst van dieren dus niet echt geschikt voor Pim. Ik heb wel zondag zelf een soort 'dikke snert' gemaakt.
De snert was zo dik en goed gevuld dat ie niet echt vloeibaar meer was, meer een soort dikke dahl. Erg lekker dat wel! Met prei, pastinaak, knoflook, seitan en stukjes biet. Erg versterkend voedsel! 
Misschien moet ik ook eens een koek-en-zopie kraam beginnen met dikke snert, berenburg en koffie? Past mooi bij de winterplaatjes: 
'Bevroren Spaarne met molen De Adriaan, Sint Bavo en Bakenessekerk'
Mooie stad toch Haarlem? 

Gisteren een paar uur gefietst bij de -onbevroren!- Sloterplas en het besneeuwde Sloterpark en ook mooie plaatjes gemaakt: 
Mooi he? Geen Noorderlicht maar zeker een mooie zonsondergang!
Daarna maar eens even wezen opwarmen met een lekker winterbier van Brouwerij de Molen
Het bier heet interessant genoeg 'klap van de molen'.....toch kwam ik heelhuids thuis, en heb een lekkere groente-ovenhap gemaakt, gebonden met havermout, een zgn. 'woolton pie'.....(WO2 recept)

Beste lezers, fijne winter verder, maar van mij mag het wel weer wat warmer worden hoor! Het is al bijna carnaval, de vasten gaat beginnen, dus laat het ook maar wat warmer worden! 

Grroeten
Groenlof Pim!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten